Sponsor Bağlantılar

Bebek bekleyen anne ve baba adaylarını en çok heyecanlandıran gelişmelerden birisi, anne karnındaki bebeğin hareketlerine tanık olmaktır. Bunun sebebi, bebeğin hareket ettikçe canlılık kazandığının ortaya çıkmasıdır. Bebeğinin hareketlerini hisseden anne adayları, anneliğe daha çabuk adapte olurlar ve bebeklerine olan bağlılıkları artar. Gebelik dönemindeki anne adaylarının bebeklerinin hareketlerini ne zaman hissedeceklerine dair akıllarında sorular bulunmaktadır.

Hamilelikte Bebek Hareketleri Ne Zaman Hissedilir?

Hamileliğin dokuzuncu haftası itibariyle bebekler, anne karnında hareket etmeye başlarlar. Ancak, bu dönemde bebeklerin oldukça küçük olmasından dolayı bu hareketlerin dışarıdan hissedilmesi veya belli olması mümkün değildir. Bu dönemde gerçekleşen ultrason taramaları sırasında anne rahminin hafif bir şekilde sallanmasına bebek, refleks olarak birtakım hareketlerle karşılık verecektir. Bu durum, ultrasonografi ekranından kolay bir şekilde tespit edilebilir. Hamileliğin dokuzuncu haftası itibariyle, anne adayları bebeklerinin hareketlerini hissettiklerini ifade ederler. Ancak bu durum yanılsamadan ibarettir. Çünkü, bu dönemde bebek hareketi zannedilen şey aslında bağırsaklarda yaşanan birtakım hareketlerdir. Hamilelik döneminde bebeğin rahim duvarı üzerinde etkili olabilecek kadar hareket etmesi ve baskı yapması, ancak 16. hafta itibariyle mümkün olacaktır. Fakat, bu durum stabil değildir. Bazı bebeklerde gelişim sürecine göre hareketlerin hissedilmesi gebeliğin 20. haftasına kadar görülmeyebilir. İlk kez hamilelik yaşayan anne adaylarının bebeklerini hissetmesi 22. haftayı bulurken, sonraki gebeliklerde bu durumun 16. haftaya kadar öne geldiği yapılan araştırmalar sonucunda belirlenmiştir. Kısaca özetlemek gerekirse, hamileliğin 16 ve 22. haftaları arasında bebek hareketlerinin mutlaka hissedilmesi gerekir. Bu süreyi aştığı halde hala bebeğinin hareketlerini hissedemeyen anne adaylarının bu konuda doktorlarına başvurması lazımdır.

Bebek Hareketleri Ne Zaman Azalır?

Hamilelik dönemindeki birçok kadında bebek hareketlerinin azaldığına dair şikayetler bulunmaktadır. Bu şikayetlerden bazıları normal iken bazılarında ise ciddi riskler söz konusudur. Bebeğin hareketlerinin azalması, bazı durumlarda bebeğin ciddi bir hayati tehlike altında olduğunu gösteren bir durumdur. Bebeğin hareket ettiği bir süreçte oksijenin azalması; hem kalp hızını hem de kasların tonusunu değiştirmektedir. Bu durum, aslında ön uyarı sistemi olarak düşünülmelidir. Bu sebepten dolayı, anne adaylarının rutin kontroller esnasında bebeklerinin ne kadar hareketli olduğuna dair sorular sorması gerekir. Ayrıca, bebeğin hareketliliğine dair ölçümlerin yapılması şarttır. Bebeğin hareketlerini etkileyen birçok faktör vardır. Amniyon sıvısının hacminin azalması, kordonda yaşanan sorunlar, annenin uyku düzeninde yaşanan problemler, dolaşım sisteminde yaşanan sorunlardan dolayı oksijen akışındaki kesintiler gibi sorunlar, bebeğin hareketlerini doğrudan etkilemektedir. Bu durumda, gereken kontroller yapılmazsa bebeğin hareketlilik kaybı yaşadığı belirlenemez. Bu yüzden, bebeğin anne karnında ölümünün gerçekleşmesi riski söz konusu olabilir. Bebek hareketlerini ölçmek için birçok yöntem kullanılmaktadır. Ancak, en çok kullanılan yöntemde ilk olarak anneye hafif bir yemek yedirilir. Ardından, annenin sola doğru yatması istenir. Bu esnada, bebeğin attığı tekmeler ölçülür. Yaklaşık iki saatlik bir sürede bebeğin on adet tekme atmasının yeterli olduğu yapılan araştırmalar sonucunda belli olmuştur. Bu yöntemin dışında bebek hareketliliğini ölçmek için biofizik profil, nonstres test ve modifiye BFP adı verilen başka testler de uygulanmaktadır. Bu yöntemler çok daha detaylı olduklarından dolayı ancak ciddi durumlar söz konusu olduğunda uygulanırlar. Bebek hareketlerinin azlığının tespit edildiği durumlarda yapılan yanlış tanılardan dolayı doğum öncesi operasyonların artması söz konusu olmaktadır. Bu sebepten dolayı, birçok uzman, bu testlerin zararlarının faydalarına kıyasla daha çok olduğu konusunda birleşirler. Kısacası, bebek hareketlerinde ani azalmalar olmadığı müddetçe bu tip testlerin yapılmasının çok gerekli olmadığı söylenmektedir.

Hamilelikte Bebek Hareketleri Nasıl Hissedilir?

Hamilelik döneminde bebek hareketlerinin 16. hafta itibariyle hissedilebileceği ancak bu sürenin ilk kez hamile kalan anne adayları için 22. haftayı bulabileceği bilinen bir gerçektir. Bunun yanı sıra, bebeğin hareketlerini hissedebilmek için birtakım şeylere dikkat etmek gereklidir. Örneğin, fiziksel olarak çok fazla efor harcayan bir anne adayının bebeğinin hareketlerini hissetmesi pek mümkün olmayacaktır. Kan şekeri, bebeğin hareketlerinin hissedilmesi konusunda oldukça önemli bir etkiye sahiptir. Bu yüzden, bebeğinin hareketlerini hissetmek isteyen anne adaylarının hafif bir akşam yemeği yemesi, ardından dinlenir pozisyona geçerek bebeğinin hareketlerini hissetmeye çalışması gereklidir. Bebekler, en çok 21.00 ile 01.00 saatleri arasında hareketli olurlar. Bu yüzden, bebeğinin hareketlerini hissetmek isteyen anne adaylarının bu saatlerde aktif olması gereklidir. Dinlenme pozisyonunda olan anne adaylarının sola doğru yatması, bebeklerinin hareketlerini hissetmeleri bakımından onlara avantaj sağlayacaktır. Ancak, hamileliğin son üç ayına giren anne adaylarının bebekleri daha çok uyku ve uyanma periyotlarına sahip olacaklardır. Bu yüzden, bebekler son üç ayda eskiye kıyasla çok daha az hareket etmektedirler. Bu dönemde yaşanan hareketsizlikler, ciddi bir durumun habercisi değildir. Ancak, bebek sürekli hareketsizse veya hareketleri azalıyorsa bu durum birtakım hastalıkların habercisi olabilir. Bu yüzden, bu sorunu yaşayan anne adaylarının mutlaka doktorlarıyla görüşmesi gerekir.

Hamilelik Döneminde Bebeğin Hareketleri Nerede Hissedilir?

Hamilelik dönemindeki kadınlar, bebeklerinin hareketlerini karın bölgesinde hissederler. Ancak, bağırsaklarda yaşanan hareketlilikten dolayı bazı hareketler, bebek hareketi zannedilmektedir. Bu yüzden, 16. haftaya kadar olan süreçte bebeğinin hareketlerini hissettiğini söyleyen anne adayları yanılgı içerisindedir. Bebek, hamileliğin dokuzuncu haftası itibariyle yalnızca iki cm boyutunda olmaktadır. Böyle bir durumda, bebeğin hareketlerini hissetmek mümkün değildir. Çünkü, bebeğin bulunduğu ebatlar itibariyle rahim duvarlarına herhangi bir itme kuvveti gerçekleştirmesi söz konusu olamaz.

Hamilelik Döneminde Bebeğin Hareket Etmesi İçin Neler Yapılmalıdır?

Hamilelik döneminde bebeğin hareket etmesi için ekstra bir şey yapmaya gerek yoktur. Çünkü, bebek, hamileliğin normal döngüsü doğrultusunda hareket edecektir. Hamilelik sürecinde, bebek uyuduğu zaman dilimlerinde daha az hareket ederken, uyanık olduğu zaman dilimlerinde ise daha çok hareket edecektir. Bebeği hareket etmesi konusunda zorlamak mümkün değildir. Ancak, anne adayının kan şekerinin normal bir düzeyde olduğu zaman diliminde sola yatık bir pozisyonda beklemek, bebeğin hareketlerinin hissedilmesini daha kolay hale getirecektir. Hamilelik döneminin 20. ile 30. haftaları arasında bebeğin duyuları tamamen gelişecektir. Bu yüzden, bebek, bu dönemde dış etkenlere karşı daha hassas hale gelecektir. Örneğin, bebek bu dönemde dışarıdan sinirli bir ses duyduğu zaman bu sese karşı tepki verecektir. Ayrıca, annenin rahatsız edici yoğun bir ışık altında olması, bebeğin görme duygusunun gelişmesinden dolayı onu rahatsız edecektir. Bebek, bu gibi durumlara karşı muhakkak tepki verecektir. Ancak, bu gibi tepkilerin hamileliğin 20. haftasına kadar ortaya çıkması olası değildir. Buna ek olarak, ultrason incelemeleri esnasında bebek, rahmin sallanmasına karşı tepki vermektedir. Anne adayları, hamilelik döneminde bebeğin hareketlerini gözlemleyerek bebek hakkında fikir edinmeye çalışırlar. Bebeğin çok fazla hareket etmesinin, onun doğduktan sonra da hareketli olacağının bir göstergesi olduğu düşünülür. Ancak, bu düşünce doğru değildir. Çünkü, hamilelik dönemindeki bebek hareketlerinin doğum sonrası süreç ile hiçbir alakası yoktur. Kısacası, anne karnında çok hareket eden bir bebeğin doğumdan sonra hiperaktif olacağına dair bir düşünce doğru değildir. Anne adaylarının bu konuda bilinçli olması tavsiye edilmektedir.

Sponsor Bağlantılar


1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (1 Kişi oy verdi, 5 üzerinden ortalama puan: 5,00. Bu yazıya oy vermek ister misiniz?)
Loading...

Bir Yorum Yazın

Email adresiniz gizli kalacaktır. Zorunlu alanlar şu işaretle bildirilmiştir: *