Sponsor Bağlantılar

Bebek sahibi olan yeni anne ve babalar, bebeklerinin doğumuyla beraber onu kucaklarına almak konusunda büyük bir mutluluk duyarlar. Ancak, ilk bebeklerine sahip olan aileler, bebeklerini incitmekten korkarlar. Bebeklerine nasıl davranmaları gerektiğini bilemezler. Anne ve babaların bu konudaki duyarlı tavırları doğaldır. Bunun sebebi, yeni doğan bebeklerin özellikle boyun, omuz ve dirseklerinin dış etkilere karşı hassas olmasıdır. Bu durumda, anne babaların yapması gereken şey, bebeklerini nasıl kucaklarına almaları gerektiğini bilmeleridir. Bu konuda, bilinçli olunduğu takdirde hiçbir sıkıntı yaşanmaz. Anneler, doğum sonrasında bebeklerini emzirmeye başladıkları için kucağa alma konusunda daha rahat olurlar. Kısa zamanda tecrübe kazanırlar. Ancak, babalar, bebek bakımıyla yakından ilgilenmedikleri için bu konuda zorlanırlar. Bebeklerini kucaklarına alarak seven anne ve babalar, bu sayede bebeklerine güven duygusu aşılamış olurlar. Bu sayede, bebek ve anne baba arasındaki sevgi ilişkisi sağlam temellere oturtulmuş olur.

Bebeği Tutarken Hangi Noktalara Dikkat Etmek Gerekir?

Bebeği tutarken en çok dikkat edilmesi gereken yer hiç şüphesiz bebeğin başıdır. Çünkü, yeni doğan bebeklerin boyun kasları henüz gelişmemiştir. Bu sebeple, hem yeni doğan bebekler hem de iki aylık bebekler, başlarını dik tutamazlar. Yeni bebek sahibi olan kişilerin, bebeğin boynundan başlayarak arka kısmına destek vererek tutmaları gerekmektedir. Aksi takdirde, bebeğin boynunun ve omuriliğinin zarar görmesi kaçınılmazdır. Buna ek olarak, bebeğin kucağa alınma işlemi sırasında bir el ile bebeğin başına ve boyun kısmına destek verilirken diğer el ile bebeğin kalçası ve beli tutulmalıdır. Bebek başının bu şekilde tutulması sayesinde bebeğin başı, kucağa alan kişinin omzuna yaslanmış bir şekilde durabilir. Bu durum, hem sağlık hem de güvenli bir iletişimin kurulması açısından önemli bir detaydır. Buna ek olarak, yeni doğan bebekler, boyun kaslarını tam olarak kontrol edemezler. Bu sebepten dolayı, bebeklerin başları sağa, sola, ileriye ve geriye doğru hareket eder. Bu yüzden, bebeğin başı tutulurken destekle ve dikkatli bir şekilde tutulmalıdır. Bebeğin başına destek verilmediği durumlarda bebeğin başının arkaya gitmesi ve canının acıması söz konusu olabilmektedir. Aynı şekilde, bebeğin başı tutan kişinin yüzüne de çarpabilir. Bu sebeplerden dolayı, bebeğin başının kesinlikle tek elle tutulmaması şarttır. Bebeğin başının boyun kaslarına destek olmaya başlayana kadar kucağa alan kişi tarafından destek verilmesi ve kucakta taşınması gereklidir.

Bebeği Kaldırırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Bebeğin tutulması sırasında dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi de, bebeğin kaldırılmasıdır. Bebeğin kolundan tutularak kaldırılması, asla doğru bir hareket değildir. Çünkü, bu şekilde bebeğin eklemlerinin yerinden oynaması ve canının acıması söz konusu olacaktır. Bebeği kaldırırken mutlaka koltuk altından tutmak gerekir. Bu esnada, bir el bebeğin başında, diğer el sırtında olmalıdır. Bebeğin bedenini kavrarken acele etmemek gerekir. Yeni doğmuş bir bebeğin kucakta yatar şeklinde tutulabilmesi için öncelikle bebeğin başının onu tutan ebeveyninin dirseğinin iç kısmına gelecek şekilde ayarlanması, bu esnada kolun tamamıyla bu hareketin desteklenmesi gereklidir. Bebek, bir kol üzerinde yatar pozisyonda dururken ebeveynin diğer eliyle de bebeğin gövdesini desteklemesi şarttır. Farklı bir yöntem sırasında ise bebeğin başı desteklenerek tutulurken anne veya baba, bebeğin sırtını göğsüne yaslamalıdır. Ebeveyn, bir el ile bebeğin göğsünden, diğer eliyle de bebeğin poposundan destek vererek bebeği daha rahat bir şekilde kucakta taşımalıdır. Ebeveynlerin bu konuda düştükleri hatalardan birisi, bebeği tek el ile taşımaya çalışmaktır. Ancak, bebekler hassas yapılarından dolayı kucakta yatmaktan sıkılıp ani hareket yapabilirler. Bu durumda, bebeği tek elle tutan kişi, ani harekete çabucak tepki veremez. Bu yüzden, bebeğin canı acıyabilir. Bunun dışında, bebeğin kucağa alınması sırasında asla havaya atılmaması gereklidir. Bu eylemi bir oyun olarak düşünen ebeveynlerin sayısı bir hayli fazladır. Ancak, kesinlikle yanlış bir harekettir. Ebeveynlerin bebeğin zarar görme riskine karşılık duyarlı olmaları ve doğru şekilde hareket etmeleri gerekmektedir.

Bebek Tutma Şekilleri

Ebeveynlerin ve akrabaların bebeği nasıl tutacaklarını mutlaka bilmesi gereklidir. Bebeği tutmanın birçok farklı yöntemi bulunmaktadır. Tüm bunlardan önce, bebeği tutacak kişilerin kendinden emin olması ve bebeğe güven duygusu aşılaması gerekmektedir.

Bebeğe Sarılarak Tutmak

Özellikle ebeveynlerin bebeğe sarılıp tutmadan önce sakin olmaları gerekir. Çünkü, bebekler, zannedilenin aksine insanların huzursuz veya agresif olduğunu çok daha iyi anlarlar. Bu bağlamda, kendine güven önemli bir yer tutar. İlk kez bebek tutacak kişilerin çekingen olması doğaldır. Ancak, dikkatli davranan bir kişi, bu sorunun üstesinden gelir. Bebeğin çok hassas olduğu düşüncesinden kurtulmak gereklidir. Bebeğe sarılarak tutmak isteyenlerin bilmesi gereken nokta, yeni doğan bir bebeğin başının vücudunun en ağır kısmı olduğudur. Bebeğin başı ve boynu, mutlaka desteklenmelidir. Bebeğin başı, bir elle tutulurken bebeğin vücudunun mümkünse sağ elle tutulması gerekmektedir. Kısacası, bir elle baş desteklenirken diğer elle vücut desteklenmelidir. Sarılarak tutma yönteminde bebekle göğüs göğüse temas sağlanmalıdır. Bebek başını, kendisini tutan kişinin göğsüne yaslamalıdır. Bu esnada, bebeğin başı mutlaka bir yöne bakıyor olmalıdır. Bu sayede, bebek, rahat bir şekilde nefes alır. Bebeğe sarılarak tutma işlemi sırasında bebekle kurulan bağın tadı çıkarılmalıdır. Ayrıca, bebeğin verdiği tepkilere mutlaka önem verilmelidir. Bebek, bu yöntemden hoşlanmıyorsa ısrarcı olmamak gereklidir.

Diğer Bebek Tutma Yöntemleri

Bebeğe sarılarak tutma dışındaki yöntemler arasında en çok bilineni hiç şüphesiz beşik tutuşu yöntemidir. Bu yöntem sayesinde yeni doğmuş bebekle göz teması kurulur. Beşik tutuşu için öncelikle bebeği yatırmak, bir elini bebeğin boynunun ve başının altına doğru kaydırmak, diğer elini de bebeğin kalçasının altına koymak gerekir. Bebeğin, göğüs kısmına doğru kaldırılması esnasında tutan kişinin parmaklarını mümkün olduğunca açması gerekir. Çünkü, bebeğin bu yöntemde kollardan destek alması mühimdir. Bu yöntemde, bebek vücuda yakınlaştırılmalı ve bir ileri bir geri şeklinde sallanmalıdır. Bebeği yüz yüze tutmak, bir diğer yöntemdir. Bu yöntemde, bebeğin başının ve boynunun arkasına bir el koyulmalıdır. Diğer el, bebeğin kalçasının altına konulmalıdır. Bebek, tutan kişinin göğsünün hemen altında ve ön kısmında tutulmalıdır. Bebeği karnından tutmak, bir diğer yöntemdir. Bu yöntem sayesinde huysuzluk yapan bebeği sakinleştirmek mümkün hale gelir. Bu yöntemde, bebek, tutan kişinin bir kolunda uzanırken, diğer elle de sırtına vurarak bebeği sakinleştirmek hedeflenmelidir. Bebeği futbol topu tutuşuyla tutmak, özellikle beslenme için doğru bir yöntem olmaktadır. Bu yöntemde, bebeğin boynunun veya başının altına bir el konmalıdır. Bebeğin sırtı, kolun iç kısmına dayanmalıdır. Diğer el ise bebeğin başının altına yerleştirilmiş bir tutucu şeklinde kullanılabilir. Bir diğer yöntemde ise bebeğe çevreyi tanıtmak ve göstermek hedeflenir. Bu yöntemde, bebek, tutan kişinin göğsüne yaslanmalıdır. Bu sayede, bebeğin başı desteklenir. Kişinin bir kolu, bebeğin kalçasının altına yerleştirilmelidir. Kişinin diğer kolu, bebeğin göğsünün üstünden geçirilmelidir. Bu yöntemde, bebeğin başı mutlaka tutan kişinin göğsünden destek almalıdır. Tüm bu yöntemleri denemeden önce, mutlaka bu yöntemlerle bebeği tutan kişinin hareketlerinin incelenmesi tavsiye edilmektedir.

Sponsor Bağlantılar


1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (1 Kişi oy verdi, 5 üzerinden ortalama puan: 5,00. Bu yazıya oy vermek ister misiniz?)
Loading...

Bir Yorum Yazın

Email adresiniz gizli kalacaktır. Zorunlu alanlar şu işaretle bildirilmiştir: *